Hvad er liverollespil?

Det mest almindelige spørgsmål stillet til liverollespillere og også det mest fornuftige.

Det er nemlig ret få folk der egentligt ved, hvad liverollespil går ud på, mens de fleste har en forestilling - desværre ofte en forkert forestilling.

Liverollespil bliver tit forbundet med en flok nørder, der løber rundt i en skov og slår på hinanden.

Dette er heldigvis ikke en særlig dækkende beskrivelse af liverollespil.

Liverollespil går ud på at spille en form for skuespil med sig selv og andre. Man har en rolle og den spiller mansammen med andre roller gennem hele scenariet.

Et scenarie kan varer mellem 2 - 30 timer. (eller mere)

Der er ingen fastlagte replikker, handling eller begivenheder, alt er improviseret ud fra en historie som er sat op af arrangørerne.

Rollespillet kan være inspireret af middelalderen, lidt af hvordan J.R.R. Tolkiens bøger (Hobitten, Ringenes Herre, osv.) er beskrevet.

Der er en fantasiverden med andre væsner og racer, med magi og overnaturlige kræfter.

Dog holder man fast i den autentiske danske middelalder så meget som mulig.

Om Rollespil

Taget fra https://da.wikipedia.org/wiki/Rollespil

 

 

Rollespil går ud på, at man forestiller sig at være en anden person i en eller anden historie, der kan foregå i fantasien. Et rollespil adskiller sig fra et skuespil ved, at det ikke er til skue. Det forstyrrer rollespillet hvis en eller flere personer under et rollespil ikke deltager, og altså bryder den illusion som spillerne har. I et rollespil er der altså per definition ingen tilskuere, men kun medvirkende, der har en mere eller mindre aktiv 'rolle'. Derudover adskiller rollespillet sig også fra skuespillet ved, at rollespillet ofte har et meget stort element af improvisation over sig, selv om en vis del sagtens kan være fastlagt. Den del af rollespillet der er fastlagt, er oftest planlagt af spillederen eller arrangørerne (også kaldet en Game Master), som igennem rollespillet ved at fortælle en historie eller fremprovokere nogen følelser hos spilleren, for at give dem en oplevelse.

 

Rollespil handler ofte mere om at samarbejde omkring at gøre spillet interessant for alle medvirkende end en egentlig konkurrence om at være den bedste, da man i rollespil meget sjældent har egentlige vindere eller tabere. Mange sætter sig dog personlige mål hvad de ønsker at opnå i rollespillet. Når vi snakker Live-rollespil kan dette være en fordel, da arrangementerne ofte er så store at spillederne ikke altid har tid til at planlægge plot til alle spillerne. Dette er en af de ting, der adskiller rollespil fra de fleste andre spil. Rollespil appellerer til folk på grund af spillernes mulighed for at bruge fantasien og spændingen ved at opleve en fiktiv historie. Rollespil bruger her de samme virkemidler som for eksempel film og romaner.

 

Måden man spiller

Rollespillet foregår således, at man lever sig ind i at være den person, hvis rolle man spiller, og som den figur kan man påvirke handlingens forløb i rollespillet. Dette gøres lettest ved at man påtager sig personens egenskaber eller karaktertræk. Fordelen er, at man som rollespiller i fantasien kan opleve forskellige ikke-dagligdags situationer/følelser, hvorefter man kan vende tilbage til virkeligheden, uden at ens eget liv derefter vil være påvirket synderligt af dette. Rollespil kan dog have en positiv effekt i retning af fx selvudvikling eller ligefrem træning. Et eksempel på et populært rollespilsystem er Dungeons & Dragons, men det skal her bemærkes, at rollespil ikke behøver at holdes indenfor nogen speciel genre, som fx fantasy

 

Rollespil som terapi

Ud over til ren og skær underholdning, samt til undervisning, kan rollespil også bruges som en form for terapi i situationer, hvor en såkaldt afprøvning behøves. Det kan være i skolen, hvor en person bliver mobbet af de andre, og man sætter sig til at bytte rollerne om, så de typiske mobbere eksempelvis skal spille et offer, og andre skal spille mobbere. Det samme kan gøres, hvis man er i tvivl om hvordan man skal takle en bestemt situation. Man afprøver simpelthen situationen i et rollespil med en eller flere engagerede deltagere, alt efter hvad situationen kræver. Her er det dog også vigtigt at alle deltagende skal tage rollespillet 100% alvorligt.